Получих информация за сигнал към прокуратурата, свързан с действия на

...
 Получих информация за сигнал към прокуратурата, свързан с действия на
Коментари Харесай

Денков поиска МВР да провери заплашван ли е министър от полицаи със симпатии към паравоенни организации

 Получих информация за сигнал към прокуратурата, обвързван с дейности на съответни служители на реда, които показват благосклонности към непознати паравоенни организации и насочат закани към съответен министър от кабинета. Очаквам инспекция на този сигнал, както и съответни дейности от Министерство на вътрешните работи за цялостна и дълбока промяна, тъй че такива хора да не могат да служат в Министерство на вътрешните работи. Това съобщи министър-председателят Николай Денков преди началото на Министерския съвет. От думите му не стана ясно кои са паравоенните организации, нито кой е заплашваният министър. 
 
Денков изясни, че няма по какъв начин чиновник на реда да насочва закани към настоящ министър. " Има други способи да показват тяхното противоречие с едно или друго решение и с една или друга персона ", сподели той. 
 
Премиерът разяснява и митинга против Българския футболен съюз на 16 ноември, при който пострадаха десетки стачкуващи от полицейско принуждение.  " Огромното количество от стачкуващите използваха опцията си по закон - да стачкуват, когато са недоволни от дадена институция. Но измежду тях имаше провокатори, които провокираха полицията и имат голяма виновност.  Те би трябвало да бъдат издирени, разследвани и наказани, в случай че е нужни ", уточни Николай Денков.
 
Според него по-голямата част от служителите на реда е изпълнила дълга си, само че и измежду униформените е имало хора, които са надвишили правата си и са употребявали принуждение, без да е належащо. Заради това те също би трябвало да бъдат разследвани и осъдени.
 
" Тъй като имаше разнообразни тълкования какво чакам от Министерство на вътрешните работи, желая да бъда пределно явен: 
От министъра чакам отчет, в който да са разказани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което ги е провокирало от страна на протестиращите, има избрана виновност, по какъв начин е открита тя и какво наказване се чака да получи. От друга страна, по всички сигнали, свързани с принуждение над служителите на реда, желая изясненост кои са служителите на реда, които са взели участие, по какъв начин са разследвани, какъв е резултатът от това следствие. И тези, които са надвишили пълномощията си доста, би трябвало да бъдат уволнени от службите, защото нямат място в Министерство на вътрешните работи ".
 
В взаимозависимост от двата отчета - за служителите на реда и за протестиращите, и според от това какво написа в тях, Денков " ще дефинира " отношението си и към Министерство на вътрешните работи, и към министъра Калин Стоянов. 
 
Премиерът съобщи, че изяснява това още веднъж, защото " някои от изявленията, които чува през последните дни, го карат да си мисли, че министерството още веднъж е тръгнало в неверна посока ".
 
" Не можем да чакаме от публицистите да вървят с каски на митингите. Това не е бойна зона, а би трябвало да са мирни митинги. Затова е значимо да се дефинирана ясна тактика и проект за предварителна защита на полицейското принуждение над жители и публицисти, както и тактика за отбрана на публицистите на терен ", безапелационен е той.
 
Министър-председателят чака Министерство на вътрешните работи да стартира образование на служителите на реда по какъв начин да се съблюдават правата на публицистите и да ги пазят по време на митинги: " За да подсигуряваме правата на жителите за достъп до информация, първо би трябвало да подсигуряваме правата на медиите ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР